Предлог измене капитационе формуле

Други пројекат развоја здравства Србије
Координатор пројекта Саша Веселиновић

У потпуности подржавамо идеју да се РАЦИОНАЛНОСТ као категорија укине, што би онда захтевало да се проценти расподеле у преостале три категорије.
Потребно је дефинисати однос: РЕГИСТРАЦИЈА – ПРЕВЕНТИВА – ЕФИКАСНОСТ.
ПРЕДЛОЗИ: 50%:40%:10% или 40%:40%:20% или 50%:30%:20%. На ову тему би требало продискутовати и усагласити ставове!
Сматрамо да је неопходно капитациону формулу израчунавати у односу на РЕПУБЛИЧКИ ПРОСЕК!
Већ смо усагласили мишљење да заштитимо докторе у руралним крајевима, тако што би без обзира на учинак њихова оцена износила најмање 5, сматрамо да би увођење републичког просека било потпуно исправно и праведно.
Што се тиче ЕФИКАСНОСТИ потребно је бити веома обазрив јер тренутно оцењивање на начин како је уредба предвидела, озбиљно угрожава квалитет здравствене заштите. Потребно је усагласити га са Правилником о нормативима и стандардима рада, који тачно дефинишу колико се услуга може пружити у једном дану.
Предлог измене чл.12 Уредбе смо доставили.
» Изабрани лекар за остварени резултат мањи од половине предвиђене Правилником о нормативима на примарном нивоу здравствене заштите, добија оцену 1.
» Изабрани лекар за остварени резултат између 0,5 и 1 нормативом предвиђене вредности, добија оцену која линеарно расте од 0 до 10 сразмерно оствареним резултатима.
» Изабрани лекар за остварен резултат између 1 и 1,5 добија оцену 10.
» Изабрани лекар за остварени резултат између 1,5 и 2 добија оцену која линеарно опада од 10 до 0 сразмерно оствареним резултатима.
» Изабрани лекар за остварени резултат већи од 2 добија оцену 0.
Овако формулисан члан оставља могућност прилагођавања јер није везан за бројке већ за Правилник и мењаће се у складу са изменама Правилника.
Предлог за дефинисање доктора у руралној средини:
Изабрани доктор у руралној средини ординира у једној или више амбуланти, зависно од броја осигураника..
Да би рурално подручје остварило право на изабраног доктора у амбуланти један дан у недељи  мора  имати најмање 250 осигураника. На сваких 250 осигураника рурално подручје остварује право на изабраног доктора још по један дан у недељи (То би било у складу са Планом мреже здравствених установа где се за рурална подручја на 1200 становника одобрава 1 лекар).
ПРЕДЛОЗИ УВОЂЕЊА НОВИНА У НАЧИН ФИНАНСИРАЊА ПРИМАРНОГ НИВОА ЗДРАВСТВЕНЕ ЗАШТИТЕ:
1. Увођење додатка на зараду плаћањем главарине (по глави опредељеног пацијента).
Предлог: вредност једне партиципације за један квартал (изабрани доктор и тимска сестра у односу 2:1).
У овом случају главарина би била наплаћивана директно од пацијената, приликом уплате доприноса уплата и за главарину квартално, шестомесечно. Неуплаћивањем губе право на лечење код тог доктора.
2. Увођење стимулације за изабране докторе који поред својих пацијената, пристану да пружају услуге пацијентима одсутних доктора 4% по дану, односно 20% за целу недељу додатног оптерећења (руководило се томе да ако је 100% 22 радна дана онда је 4% реално по једном дану).
3. Плаћању организованих скрининга по услузи, што је такође пракса у већини земаља. Тренутно се у Републици Србији спроводе ОРГАНИЗОВАНИ СКРИНИНГ ПРЕГЛЕДИ по следећим националним програмима:
– Национални програм за превенцију колоректалног карцинома;
– Национални програм за превенцију карцинома дојке;
– Национални програм за превенцију карцинома грлића материце.
Сматрамо да би издвојено финансирање организованог скрининга било један од могућих корака у унапређењу финансирања у здравству.
О начину одређивања цене услуге пружања организованог скрининга могло би се дискутовати и формирати мишљење која би то цена могла бити!
4. Педијатри СЛФС су мишљења да би увођење нових националних програма за област педијатрије могли значајно смањити број гојазне деце. Нпр: Национални програм за превенцију гојазности од најранијег узраста.
Акценат у педијатрији треба да буде на превентиви, која је обавезан вид здравствене заштите (редовне вакцинације по календару вакцинације за нашу земљу и систематски прегледи по националном водичу и нови национални програми као додатни вид унапређења превентиве).
Такође педијатри сматрају да служба педијатрије треба да функционише као заједничка педијатријска служба/дечији и школски узраст/ради континуираног праћења здравственог стања деце и омладине а истовремено и боље искоришћености кадра у педијатриској служби.

У Београду, 05.05.2017. године
Потпредседник СЛФС за ПЗЗ
Др Славица Софронић
спец. медицине рада