Записник седнице Главног одбора СЛФС одржане 17. марта 2017. године

Седница Главног Одбора Синдиката лекара и фармацеута Србије заказана за 17.03.2017 одржана је у просторијама Централе СЛФС ул. Јове Илића бр.55 у Београду са почетком у 12.15 часова. Током седнице је вођен аудио запис путем диктафона.
На почетку Седнице утврђен је број присутних чланова ГО-те је потписом и прозивком утврђено да је присутно 21 чланова од укупног броја 33, те да постоји кворум за одржавање исте.
Седници су присуствовали Др Радуловић испред Статутарне комисије и Др Ђорђевић испред Надзорног одбора СЛФС.
На почетку седнице су привремено верификовани мандати на чланство у Главном одбору СЛФС, др Стајићу и др Тањи Стовраг, до верификације на наредној Скупштини СЛФС.
Предложени дневни ред је усвојен једногласно те се кренуло са радом по тачкама дневног реда.
Прва тачка дневног реда седнице је била резервисана за допуне и предлоге данашњег дневног реда – Др Раде Панић је дао предлог за допуну, везано за две тачке и то:
1. Финансијски план за 2017,
2. Стручна служба СЛФС.
Оба предлога су прихваћена, и одлучено је да се о њима дискутује у оквиру треће тачке дневног реда, у оквиру излагања Председника СЛФС о активностима и раду између две седнице ГО СЛФС.
Друга тачка дневног реда је била усвајање записника са претходне, те је једногласно усвојен записник.
Трећа тачка предложеног дневног реда односила се на извештај Председника СЛФС др Рада Панића о активностима и раду у претходном периоду (између две седнице ГО), као и финансијском плану за 2017., и стручној служби СЛФС.
Обраћајући се присутним члановима ГО СЛФС, др Раде Панић је говорио о састанцима које је имао у Конфедерацији слободних синдиката Србије (чији је члан и СЛФС), протесту у организацији КСС и учешћа на њему, дописима који су примљени у међувремену и медијским наступима.
Обзиром да је претходно увршћено у дневни ред седнице и расправа о финансијском плану за 2017. присутнима је подељен материјал наведеног плана са свим ставкама, те се дискутовало о њему.
Наглашено је да је наведени план пројектован на бази тога да све ОО СЛФС измирују своје финансијске обавезе у потпуности – што то сада није случај!
Предлог Др Стајића – да се свим ОО СЛФС које не измирују своје финансијске обавезе упути допис да то учине у року од 3 месеца, иначе ће њихов даљи рад у СЛФС бити замрзнут је прихваћен већином гласова.
Финансијски план СЛФС за 2017. је такође прихваћен, (један глас уздржан) од стране присутних чланова ГО СЛФС.
Друга допуна дневног реда је била расправа о Стручној служби СЛФС. У току дискусије изречене су похвале на досадашњи рад правника Иване Зоњић, обзиром да је њена правна помоћ у многим предметима и случајевима била правовремена и адекватна и Владице Костића који обавља сложене техничке послове одржавања сајта база и апликација СЛФС, те редовно ажурирање приспелих информација и обавештавње чланова. ГО СЛФС је заузео став да нам је таква врста стручне помоћи неопходна за даљи рад, те да се Владици Костићу понуди нови уговор о раду по истеку претходног.
Одлука је потврђена гласањем (један уздржан глас, остали за).
Четврта тачка дневног реда је била резервисана за информације везане за досадашњу финансијску ситуацију, уплате чланарина и остало. Подељен је материјал, тј. списак свих ОО СЛФС са износом дуговања према СЛФС. На презентоване документе повела се дискусија о томе како поправити садашњи немарни однос неких ОО СЛФС, као и које мере предузети ради адекватне финансијске дисциплине. Подељен је и документ који је издала Београдска организација СЛФС са потписом др Љиљане Томашић од 28.12.2015. године – упућен Председнику ОО СЛФС и шефу обрачунске службе да се средства тј. чланарине чланова СЛФС из Београда распоређују у односу: 70% на рачун ОО СЛФС  и 30% на рачун Градске организације Београда, што је изазвало велико негодовање и незадовољство присутних чланова ГО СЛФС.
Пета тачка дневног реда је била извештај Надзорног одбора, који није био презентован на Скупштини СЛФС, што је обавио потпредседник НО др Алекандар Ђорђевић.
Током седнице неки чланови су напустили исту, те је на захтев Председника ГО СЛФС проверен број присутних. Провера је обављена у 14.45, када је констатовано да седници присуствује 19 чланова ГО, те да седница има кворум и да може наставити са радом.
Шеста тачка дневног реда је био извештај тима за ПЗЗ (примарну здравствену заштиту), активностима, састанцима и мерама које овај тим предузима, као и  свакодневним проблемима са којима се срећу лекари у примарном здравству. Извештај је поднела др Славица Софронић.
Седма тачка дневног реда је била дискусија на тему заказивања Статутарне Скупштине СЛФС. У искусији је учествовао поред присутних чланова ГО СЛФС и др Радуловић, испред Статутарне комисије СЛФС. Опште прихваћено је да садашњи Статут СЛФС има бројне недостатке и недоречености по бројним питањима те да га треба изменити, допунити и побољшати. Ово се односи и на подзаконска акта и правилнике синдиката који проистичу из Статута. Обзиром да је Статут СЛФС врхунски правни акт синдиката, потребно је пажљиво размотрити све предлоге допуна и измена. Из тог разлога се поново упућује позив свим члановима СЛФС да своја мишљења и предлоге благовремено доставе Статутарној комисији СЛФС у писаном облику или централи СЛФС.
Као евентуални термин за одржавање Статутарне Скупштине СЛФС оквирно је одређен октобар 2017. године.
У осмој и деветој тачки дневног реда Председник СЛФС др Раде Панић је обавестио присутне о протесту Конфедерације слободних синдиката Србије, нацртима закона који су дати на усвајање од стране Владе Србије који се односе на здравство.
Десета тачка дневног реда је била резервисана за разна питања везана за СЛФС, проблеме са којима се срећу лекари у Србији… У оквиру ње дискутовало се и о актуелним дописима које је централи СЛФС упутила Београдска организација СЛФС, материјал је подељен присутнима, те се због насталих проблема формирала и радна група у ширем саставу за преговоре и покушај превазилажења новонастале ситуације. Радну групу у ширем саставу чине: др Раде Панић, др Тасић, др Драгана Арсић, др Мирослава Димитријевић, др Олга Влаов-Жарков, др Владан Станковић, др Слвица Софронић, др Ненад Стајић и др Мирослав Јовановић.
Такође је на крају данашње седнице усвојен предлог др Тасића, да председник СЛФС др Раде Панић, формира радну групу од три члана ради пописа инвентара и финансија СЛФС.
Седница је завшена са радом у 16.50 часова.

Дана 17.03.2017. године
др Миодраг Алексић, председник ГО СЛФС
 Записник можете преузети овде:

Записник ГО СЛФС, 17.03.2017. године