Предмет: ИЗИС

Министарство здравља Републике Србије
ул. Немањина бр. 22-26, 11000 Београд
Републичкој стручној комисији за примарну здравствену заштиту при Министарству здравља
Сектору за организацију здравствене службе

ПРЕДМЕТ:  ИЗИС
Поштовани,
Не знамо да ли сте обавештени о томе како функционише ИЗИС на терену, због чега сматрамо да је наша обавеза да вас упознамо са тим. На самом почетку напомињемо да су проблеми везани за ИЗИС многобројни.
Пре него што Вам изнесемо проблеме (на основу обавештења добијених од лекара са свих нивоа здравствене заштите из великог броја здравствених установа на територији целе Републике) Тим за ПЗЗ СЛФС желео би да вам постави неколико питања:
– Да ли су испуњени сви технички услови за функционисање ИЗИС-а? Дискутабилан је и капацитет ИЗИС-а.
– Да ли су умрежене све државне установе са свим истуреним амбулантама?
– Да ли и кад ће у мрежу ући приватне здравствене  установе?
Проблеми:
1. Проблем на који указују доктори на свим нивоима здравствне заштите је неповезаност здравствених установа, тако да морамо да истакнемо да систем није интегрисан. Шта то значи?
То значи да када доктор са примара пошаље пацијента на виши ниво у већем броју случајева нема у информационом систему повратну информацију. Исто тако када пацијент дође на преглед заказан у ИЗИС-у лекар специјалистичко консултативне службе, нема могућност увида у дијагностику коју је изабрани чекар урадио, нити било какве податке везане за раније лечење.
ПРЕДЛОГ: Сматрамо да би цео систем имао смисла, када би се радило на повезивању података и да пацијентов ЛБО буде улазница у електронски картон, а сваком лекару коме се јави пацијент, самим тим, било би доступно све везано за дијагностику и лечење тог пацијента.
Наравно, наш предлог био би и да се током наредног периода у јединствени систем укључе и све приватне здравствене установе, што би у много чему смањило трошкове и спречило дуплирање прегледа а истовремено дало јаснију слику здравственог стања наших грађана.
2. Други велики проблем је непостојање термина односно немогућност заказивања прегледа. У пракси је готово немогуће заказати прегледе код неких специјалиста у здравственим установама широм Србије, на шта указују скоро сви изабрани доктори за одрасле и за децу и омладину.
ПРЕДЛОГ: Тим за ПЗЗ СЛФС сматра да би решење проблема било да се заказивање врши искључиво на специјалистичку амбуланту а не на име доктора.
Све специјалистичко консултативне амбуланте радиле би по утврђеном радном времену у обе смене, а термини би били на 15-30 минута. Тако би се број термина повећао а самим тим  и услуга би била доступнија пацијентима.
Такође сматрамо да за непостојање тачно дефинисаног броја термина одговорност треба да сносе руководиоци службе и директор установе. Руководиоци службе били би одговорни за организовање рада у специјалистичко консултативним амбулантама. Њихова обавеза би била да направе распоред термина за све дане у обе смене и распоред лекара који би радили.
За сву потребну допунску дијагностику лекар специјалистичко консултативне службе сам би креирао упуте и заказивао прегледе као што је предвиђено (мада се у пракси  ово ретко спроводи). По завршеном прегледу лекар би, ако има потребе за контролним прегледом, исти заказао, а ако не у извештају би написао да се лечење даље настави код изабраног лекара.
Услед изложеног сматрамо да би и даље прописивање препоручене терапије ако нема заказане контроле било у надлежности изабраних лекара (трајно). Ово би смањило број прегледа на које изабрани лекари упућују само ради наставка прописивања хроничне терапије.
Исто тако сматрамо да треба да постоји одговорност и лекара на примару и њихових руководилаца ако не формирају благовремено распоред или ако пацијента који није упућен са приоритетним упутом, упуте специјалисти консултативцу без претходне обраде.
3. Проблем нејављања пацијената на заказан преглед. Не тако ретко и пацијенти забораве да су имали заказан преглед и на исти се не јаве.
Сматрамо да и они треба да сносе санкције ако се на преглед нису јавили, када за то не постоји оправдан разлог. У таквим ситуацијама пацијенти поново долазе изабраним докторима тражећи исти упут, који је немогуће дати јер упут важи 6 месеци.
ПРЕДЛОГ: Можда би једна од мера била да преглед на који се нису одазвали а немају оправдан разлог за нејављање, не могу обавити наредних 6 месеци, или да преглед плате по пуној цени. То би важило и за прегледе код изабраног доктора и у специјалистичко консултативним амбулантама.
У нади да ћете прихватити наше предлоге и понуђену сарадњу.
У Београду, 12. март 2018. године.
С поштовањем,
Потпредседник СЛФС за ПЗЗ