Нагомилани проблеми на примару – потреба за хитним састанком!

Министарство здравља Републике Србије
Н/Р: Асс. др Златибор
у Лончару, министар здравља
Н/Р: Проф. др Бериславу Векићу, државном секретару
Немањина 22 – 26, 11000 Београд, Србија

ПРЕДМЕТ: ХИТАН САСТАНАК

Поштовани министре,
Синдикат лекара и фармацеута Србије обратио  Вам се 25. јануара 2017. као и више пута прошле године са молбом за састанак. Сматрамо да као струковни синдикат носилаца посла у здравству заслужујемо да нас саслушате и уважите наше мишљење и сугестије.
Молимо  ХИТАН САСТАНАК са Вама или неким Вашим помоћником ако Би нисте у могућности да нас примите.
Разлог хитности и теме састанка су нагомилани проблеми на примарном нивоу здравствене заштите:
1. Недостатак кадра и опреме, недефинисан максимални број опредељених пацијената по изабраном доктору, регулисање временских норматива и број прегледа у току једног дана;

2. Преоптерећеност изабраних доктора бројем пацијената, бројем прегледа, обимном администрацијом, лошом организацијом посла од стране директора и непосредних руководилаца;

3. Проблем амбулантног рада са пацијентима током целокупног радног времена, што доводи до замора, пада концентрације и не оставља простор изабраним докторима да се баве другим пословима који су неопходни ради пружања адекватне здравствене заштите;

4. Проблем организованих скрининг прегледа који се могу адекватно спровести само ако се издвоје од редовног рада са пацијентима, и буду плаћени по услузи, као што је случај у свим другим земљама;

5. Капитација-своје ставове и предлоге везане за капитацију доставили смо Радној групи ДПРЗС.

6. Интегрисани здравствени информациони систем- упознавање министра са функционисањем ИЗИСА-а на терену тј. у амбулантама, указивање на конкретне проблеме и давање сугестија за превазилажење тих проблема;

7. Проблем изабраних лекара и стоматолога које директори прераспоређују у друге амбуанте и терају их да оставе своје опредељене пацијенте и изнова формирају картотеку нових пацијената, чиме наносе штету и пацијентима и лекарима.

8. Проблем организације рада у домовима здравља. Изабрани лекари нису у могућности да у редовно радно време поред својих опредељених пацијената прегледају и пацијенте лекара који су одсутни (боловања, годишњи одмори и др). Једини начин је  организовање прековременог рада, што директори и руководиоци не раде, већ намећу изабраним докторима дупли посао.

9. Директори домова здравља, постављени од стране локалне самоуправе, и поред забране запошљавања, запошљавају немедицинско особље, док се и поред очигледног недостатка кадра медицински радници не запошљавају годинама уназад.

10. У унутрашњости се по налогу искључиво локалних власти отварају секторске амбуланте и здравствне станице (за по 200 до 300 грађана). Притом, за рад у тим амбулантама нe запошљавају се млади  доктори, већ се изабрани лекари упућују на рад у тим амбулантама. Тако да су присиљени да оставе незбринуте своје пацијенте, како би по налогу руководиоца ишли у секторске амбуланте, где у току дана обаве мали број прегледа. Наиме, те амбуланте се неоправдано отварају, и с обзиром да се пацијенти свакако морају упутити у домове здравља ради дијагностике и подизања лекова, њихова сврха није јасна и осим скупљања политичких поена оснивачима, не представља никакав уступак нити услугу пацијентима.

11. Последња, али најважнија тема нашег састанка јесте упознавање министра са незадовољством лекара тренутним платама уопште, као и у поређењу плата доктора (специјалиста) са платама судија.
Зашто баш судијама? Пре свега због одговорности које наше професије носе, таође зато што је и судијама за обављање делатности након факултета потребан правосудни испит. Притом сматрамо, да на трајање специјалистичких студија, тежини и одговорности посла није потребно посебно подсећати министра. А да је опет, изражено у зарадама, поређења ради, имамо следећу ситуацију:
ОСНОВНЕ НЕТО ПЛАТЕ СУДИЈА ПО ВАЖЕЋИМ ПРОПИСИМА:
» судије прекршајних судова:  74. 589,675 динара (29.835,87 x 2,5)
» судије основних судова: 89.507,61 динара (29.835,87 x3)
» судије привредних, виших и Прекршајног апелационог суда: 104.425,545 (29835,87×3,5)
Вас, господине министре, не треба да подсећамо колике су основне плате лекара, лекара  специјалиста, и субспецијалиста у овом тренутку!!!
Када упоредимо плате лекара и судија, долазимо до апсурдне и срамне ситуације да је најнижа судијска плата већа од највеће специјалистичке и субспецијалистичке плате!!!
Толико о једнаком и праведном вредновању образовања, одговорности и сложености послова, Закону о систему плата у  јавном сектору и значаја који се придаје здравству у Србији!
Из свега наведеног, верујемо да Вам је потпуно јасан разлог ХИТНОСТИ овог састанка!
Предлоге за решење свих наведених проблема доставићемо Вам на састанку!
У Београду, 05.06.2017. године.
С поштовањем,
Потпредседник СЛФС за ПЗЗ