Извештај са састанка Тима за СиТЗЗ СЛФС од 24.03.2017.

Састанак тима за СИТЗЗ одржан је 24. марта 2017 године, у просторијама синдиката у Београду.
Присутни:
др Јадранка Врањеш Боснић, др Снежана Гајић, Прим. др Мирослава Димитријевић, Прим. др Слободан Ђурић,  др Весна Ђокић (ОБ Шабац уместо др Б. Радовановића)  др Татјана Петровић.
1. Након усвајања Извештаја о раду Тима за СИТЗЗ у 2016 години и усвајања дневног реда, тим за СИТЗЗ је расправљао о положају лекара у Србији:
Све мањи број лекара, посебно специјалиста  обавља исти или чак већи обим посла, јер потребе становништва ( пацијената ) су потребе, које се овако лошом организацијом могу само увећавати и тешко да их овако умањен број извршилаца може задовољити. Сматрамо да је неопходно да се  хитно запосле недостајући доктори медицине, уз истовремено одобрење недостајућих специјализација.
Закључак: неопходно је укинути меру забране запошљавања здравствених радника – лекара. Одговорна Влада и одговорно  Министарство здравља до данас би на основу природног одлива специјализованог кадра, ( старосне структуре ) и тренда одласка доктора медицине, посебно искусних специјалиста и субспецијалиста, из здравствених установа у државној својини израдило дугорочни План потреба за кадром ради одрживог функционисања система здравствене заштите. За адекватно кадровско обезбеђење неопходно је време, којег више немамо.
2. Проблем имплементације ИЗИС-а и даље је присутан, и не би требало да зависи од лекара појединачно, нарочито не њихове добре воље, већ да системски буде решен. Одговорност је на Министарству здравља и менаџменту здравствених установа.
Потпредседник СЛФС за СИТЗЗ
Др Јадранка Врањеш Боснић