Извештај са састанка у Министарству здравља поводом Нацрта закона о запосленима у јавним службама

На позив Министарства здравља Синдикат лекара и фармацеута Србије, заједно са друга три репрезентативна синдиката у здравству дана 17.05.2017. године присуствовао је састанку поводом Радне верзије Закона о запосленима у јавним службама.
Синдикат је најпре изложио своје начелне замерке, и незадовољство самом иницијативом за доношење још једног „кровног закона“ за све запослене у јавним службама. Посебно, имајући у виду искуство о немогућности примене Закона о систему плата запослених у јавном сектору, где је већ неуспешно покушано „равнање“ и обезбеђивање униформости за све запослене у јавним службама.
Уважавајући специфичности свих других јавних служби, а пре свега наше здравствене, сматрамо да ако је истинска намера државе била да уреди радноправни положај запослених у свим јавним службама то било неопходно урадити кроз посебне законе за сваку од служби. Овако, добили смо још један српски лонац где се сви крчкамо, а нико није задовољан ни запослени у службама ни корисници, јер су закони у пракси непримењиви.
У Радној верзији Закона о запосленима у јавним службама имамо бескрајно упућивање, на опште па на посебне прописе од којих су многи  будући, у овом тренутку непостојећи. Многа решења у радној верзији овог закона заснивају  се на будуће уређење кроз те још увек непостојеће законе, и друге акте.
Поред ових начелних, Синдикат лекара и фармацеута изнео је и велики број појединачних примедби и предлога. Oви предлози биће предочени и Министарству државне управе и локалне самоуправе на данашњем сасатанку.  СЛФС ће наставити да инсистира на даљим  изменама Радне верзије закона, а чланство позивамо да нам достави своје примедбе и предлоге, како би заједничким снагама успели да се заштитимо.
Председник
Синдиката лекара и фармацеута Србије