Упозорење Министарству здравља због дискриминације СЛФС

МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА
н/р Асс. др Златибор Лончар, министар здравља
Немањина 22-26, Београд
ПРЕДМЕТ: УПОЗОРЕЊЕ НА КРШЕЊЕ УСТАВА, ЗАКОНА И ПОСЕБНОГ КОЛЕКТИВНОГ УГОВОРА ЗА ЗДРАВСТВО ЗБОГ ДИСКРИМИНАЦИЈЕ СЛФС

Поштовани,
Овим путем Вас обавештавамо, а истовремено упозоравамо на кршење закона, Посебног КУ за здравство, истовремено изражавајући оштар протест због својеврсне дискриминације Синдиката лекара и фармацеута Србије, као репрезентативног социјалног партнера и потписника КУ за здравство, због тога што Ваше надлежне службе, већ два месеца не обавештавају и не позивају наше представнике на редовне месечне консултације, које Министарство здравља одржава са репрезентативним синдикатима у здравственој делатности.
Наиме, доскорашња пракса  Министарства, у складу са Уставом, законима Републике Србије и Посебним КУ за здравство, подразумевала је уважавање и једнако право учешћа у социјалном дијалогу свих репрезентативних синдиката, укључујући и СЛФС.
Највишим актом Републике Србије, Уставом, у члану 21. прописане су императивне одредбе о забрани дискриминације, док Закон о раду прописује посебно поглавље о забрани дискриминације. Укључујући и посредну дискриминацију, у смислу овог закона, која постоји и када одређена наизглед неутрална одредба, критеријум или пракса ставља или би ставила у неповољнији положај у односу на друга лица запосленог, због одређеног својства, статуса, опредељења или уверења из члана 18. овог закона. Што Ваше службе, оваквом праксом искључења из консултација свакако чините са хиљадама лекара, ускраћујући им право, због чланства у Синдикату лекара и фармацеута Србије, да буду саслушани, а њихови ставови исказани од стране оних које су изабрали.
Искључивањем СЛФС из консултација, не само да вршите дискриминацију која представља неоправдано прављење разлике, неједнако поступање, односно пропуштање (искључивање, ограничавање или давање првенства) у односу на друга лица или групе, у овом конкретном случају на друге синдикате, на врло отворен и неоснован начин, већ нам не остављате другу могућност него да своје сугестије и евентуалне критике, уместо на консултацијама, упућујемо јавно и да заштиту својих права затражимо пред надлежним органима Републике Србије.
Од Вас очекујемо, да нас у наредних десет дана у писаној форми известите о разлозима за овакво поступање према нашем синдикату, да отклоните исте и у будуће третирате СЛФС у складу са одредбама Закона о раду и општег акта, као и да против одговорних покренете дисциплински поступак и обавестите нас о томе.
Надамо се да ћете са са посебном озбиљношћу размотрити ово наше упозорење, у духу досадашњих коректних односа и позитивно поступити по истом, како би све наступајуће процесе у здравству, са циљем унапређења здравствене заштите у Републици Србији, могли да реализујемо кроз конструктиван социјални дијалог и сарадњу свих релевантних учесника, од којих СЛФС свакако то јесте.
У Београду, 24.11.2016. године
Синдикат  лекара и фармацеута Србије