Rade Panić: Tek će na videlo isplivati mnoge stvari koje se dešavaju u psihijatrijskoj klinici „Dr Laza Lazarević“

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, Rade Panić, kaže da će nadležnima biti predata dokumentacija koja dokazuje da v.d. direktorka Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ sprovodi mobing zaposlenih koji pokušavaju da obezbede adekvatnu negu svojim pacijentima.

Dr Rade Panić; Foto: Press centar

Štrajkački odbori tri sindikata zaposlenih u najstarijoj psihijatrijskoj ustanovi u Srbiji najavili su da će 29. septembra obustaviti rad, nakon što su 21. septembra u krugu ustanove održali jednočasovni štrajk upozorenja.

„To je poslednji vapaj zaposlenih koji pokušavaju da zaštite i svoje pacijente, koji spadaju u posebno ugroženu grupu, a i da sebi obezbede pristojne uslove za rad“, kaže za Mašinu predsednik republičke organizacije jednog od tri sindikata koji stoje iza protesta, Sindikata lekara i farmaceuta Srbije.

„Svedoci smo neprestanih zastrašivanja i stvaranja neprijateljskog i ponižavajućeg okruženja, vređanja dostojanstva i ugleda zaposlenih, kreiranja stalnih (na dnevnom nivou) pretnji upozorenjima o postojanju razloga za otkaz ugovora o radu, neosnovanih i nezakonitih, što značajno utiče na organizaciju rada u ustanovi i pružanje usluga pacijentima“, stoji u saopštenju kojim Sindikat lekara i farmaceuta Srbije podržava štrajkače.

Rade Panić za Mašinu objašnjava da se zaposlenima u klinici često menjaju radne pozicije, što oni tumače kao vid pritiska, a zbog čega stradaju i pacijenti.

„Kada stalno menjate mesto lekara pacijenti koji dolaze u jednu ambulantu stalno susreću novog lekara“, što onemogućava uspostavljanje poverenja između lekara i pacijenta koje je ključni element psihijatrijske zdravstvene usluge.

„Razmislite o kakvim se pacijentima radi. Ja sam anesteziolog, a ne psihijatar, ali to je bar očigledno: dobijate pacijenta koji od početka terapije nema poverenje i kome ne možete pružiti adekvatnu zdravstvenu uslugu“.

Panić skreće pažnju i na to da stalno menjanje mesta zaposlenog rađa nesigurnost i kod medicinskog osoblja. U njima raste nemir koji ih ometa u radu.

„Ako je sam lekar zabrinut za sebe, on ne može biti koncentrisan i pružiti sve što zna pacijentu koga leči. Zbog takvog načina rada obe strane postaju uznemirene, i to upravo na mestu gde su im smirenost, spokoj i usredsređenost najbitniji“, zabrinut je Panić.

Upitan o tome koje razloge za premeštanje zaposlenih navodi sama direktorka, Panić konstatuje da se ona oslanjala da Zaključak Vlade Srbije koji je propisivao da se za utvrđivanje radnih obaveza može koristiti usmeni nalog, koji je donesen za vreme vanredne situacije u vezi sa pandemijom koronavirusa, a u međuvremenu je prestao da važi.

„Direktorka ili nije dovoljno obaveštena o važećim zakonskim odredbama u Srbiji, ili to radi sa namerom disciplinovanja onih koji bi želeli da ta ustanova radi kako treba“, ocenjuje Panić.

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije tvrdi da su naročito proganjani radnici koji pokušavaju da se suprotstave odlukama v.d. direktorke Ivane Stašević Karličić. On potvrđuje da se u klinici sprovodi mobing, ali dodaje i sledeće:

„Tek će na videlo isplivati mnoge stvari koje se tamo dešavaju, a koje uopšte nisu u skladu sa onim što se propisuje u okviru obavezne zdravstvene zaštite u koju potpada klinika ‘Dr Laza Lazarević’ kao tercijarna psihijatrijska ustanova.“

Panić smatra da je bilo nepotrebno ukidanje odeljenja za adolescente, da se na sporan način naplaćuju vanstandardne usluge, tvrdi da u klinici ima nepotizma, te da v.d. direktorka službeni položaj koristi da pacijente preusmeri na svoju privatnu praksu.

„Ja sam o tome pričao istražnim organima, pošto je ona protiv mene podnosila prijave za dizanje panike i uznemiravanje javnosti. Tada sam predao svu dokumentaciju. Zašto tužilaštvo do dana današnjeg na to nije reagovalo, to je pitanje za one koji su na vlasti, pošto tužilaštvo i sudstvo u Srbiji nisu nezavisni“, kaže Panić.

U saopštenju kojim Sindikat lekara i farmaceuta Srbije podržava štrajkače navodi se da republička organizacija ovog sindikata već dve godine upozorava da je delovanje Ivane Stašević Karličić po njihovoj oceni van zakona, a njeno rukovođenje usmereno na potiskivanje sindikata i zastrašivanje zaposlenih, što ocenjuju kao više nego destruktivnim za samu ustanovu. Iz ovog sindikata naglašavaju da naročiti pritisak i šikaniranje trpe sindikalni predstavnici i aktivisti. Panić za Mašinu s tim u vezi dodaje da je predsednica glavnog odbora osnovne organizacije sindikata u samoj klinici pritiscima bila primorana na to da da otkaz.

„Ivana Stašević Karličić odavno ne bi trebalo da vodi tu ustanovu. Nažalost, ministarstvo iz nekog razloga dozvoljava da se to i dalje dešava. Nadam se da će ovog puta čuti glas zaposlenih. Dokumentacija će biti dostavljena nadležnima, a videćemo kakva će biti njena reakcija“, zaključio je razgovor Panić

Republička organizacija Sindikata lekara i farmaceuta Srbije izrazila je podršku zaposlenima Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ i pozvala kolege, druge sindikate i građane da podrže zaposlene u štrajku koji je najavljen za 29. septembar. Na štrajk su pozvali Osnovna organizacija Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Klinika za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“, Zajednica Sindikata Srbije Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“, Ujedinjeni sindikat zdravstva Srbije Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“.

Na navode sindikalnih predstavnika iz uprave klinike su proteklih dana reagovali sledećim rečima:

“Klinika u svakom aspektu posluje u skladu sa zakonom i usvojenim procedurama standarda kvaliteta. Poslovanje Klinike je transparentno i podložno proverama, koje se inače redovno i kontinuirano sprovode od strane nadležnih institucija, u skladu sa zakonom, u najboljem interesu pacijenata i zaposlenih, što je jedina prava mera provere kvaliteta rada. Takođe, neistinita je informacija o štrajkačkim aktivnostima tri sindikata u Klinici, jer dva od tri sindikata nemaju zakonsko pravo sindikalnog delovanja, a treći je nereprezentativan”, prenela je Nova.rs.

Preuzeto sa sajta masina.rs: https://www.masina.rs/rade-panic-tek-ce-na-videlo-isplivati-mnoge-stvari-koje-se-desavaju-u-psihijatrijskoj-klinici-dr-laza-lazarevic/