Panić se zakleo na skupu: Odgovorni za smrt građana i lekara neće imati mira

Foto: N1

Skup povodom velikog broja preminulih lekara i zdravstvenih radnika tokom pandemije koronavirusa održan je ispred Vlade Srbije. Pošto su pročitana imena preminulih lekara i zdravstvenih radnika, i održan minut ćutanja, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić je poručio: “Tako mi moje diplome doktora medicine i specijalsite anestezije i tako mi ovog krsta koji sam stavio na sebe, dok dišem i dok me ima oni koji su odgovorni za smrti građana Srbije koje nisu bilo potrebne, a posebno za kolege koji su zaista u preobimnom broju platikli svojim životima da prebrodimo ovu epidemiju neće imati mira, ja vam to obećavam”.

Panić se zahvalio velikom broju okupljenih i organizacijama koje su podržale skup sa ciljem da se nijedno ime ne preminulih zdravstvenih radnika ne zaboravi i da nijedna žrtva koja se desila tokom epidemije ne bude uzaludna, a da oni koji su odgovorni što ima ovako veliki broj preminuilih građana i zdravstvenih radnika jednog dana odgovaraju za svoja loša činjenje ili nečinjenja tokom pandemije

On je pročitao jedno od pisama podrške koje je stiglo od Sindikata dokrora medicine Crne Gore, i ocenio da kolege iz regiona vide da se samo kod nas dešava ovakva tragedija i da nema slične ni u regionu, a ni u svetu.

Ispred Vlade Srbije na početku okupljanja pročitana su imena 105 preminulih lekara, ali potom i medicinskih sestara, tehničara, laboranata, vozača, do čijih imena je sindikat uspeo da dođe. Pročitani su i zahtevi koji bi trebalo da unaprede položaj porodica preminulih lekara, ali i bolje uslove za rad onima koji nastavljaju borbu protiv korone u crvenim zonama.

Gorica Đokić iz Glavnog odbora Sindikata kroz suze je čitala imena preminulih. Pred Vladom su bile i porodice stradalih medicinskih sestara, koje takođe učestvuju u skupu.

„Naše pitanje je ‘Dokle više?’. Kao što ste shvatili, lekari su lekari do smrti i zdravstveni radnici su zdravstveni radnici do smrti“, rekla je Đokić i pozvala okupljene da minutom ćutanja odaju poštu lekarima i zdravstvenim radnicima, ali i svim građanima koji su preminuli u državi od ove pošasti.

Okupljeni su nosili cveće i sveće, koje su na kraju protesta zapaliili.

Okupljeni su izneli zahteve za unapređenje položaja porodica preminulih lekara i bolje uslove za rad, a ti uslovi su – nacionalna penzija za porodice preminulih; strogo poštovanje pravila o radu u Kovid jedinicama; klasifikovanje Kovida-19 kao profesionalne bolesti; stalni radni odnos za zaposlene u vreme epidemije; sindikat da bude ravnopravni pregovarač i utvrđivanje razloga smrtnosti među zdravstvenim radnicima.

Preuzeto sa sajta rs.n1info.com: https://rs.n1info.com/vesti/ispred-vlade-srbije-skup-u-pomen-preminulim-lekarima/