Извештај са заједничког састанка Tима за ПЗЗ СЛФС и Tима за СиТЗЗ СЛФС

Заједнички састанак Тима за ПЗЗ и Тима за СиТЗЗ СЛФС одржан је 22. децембра 2017. године, у просторијама синдиката у Београду.
Састанку присуствовали:
Тим за ПЗЗ СЛФС:
1. Др Славица Софронић
2. Др Светлана Обрадовић
3. Др Клара Хармати
4. Др Богданка Пушић
5. Др Весна Пантелић
6. Др Снежана Павков
7. Др Јасмина Јевтић
8. Др Тања Ђорђевић
9. Др Милица Тодорић
Тим за СиТЗЗ:
10. Др Јадранка Врањеш Боснић
11. Др Горица Ђокић
12. Др Снежана Гајић
13. Др Весна Ђокић
14. Др Бобан Станојевић
15. Др Драгана Арсић
16. Др Мирослав Станојевић
1. Учесници састанка информисани су о постојању радне групе за вредновање радних места у здравсту, коју је формирало Минстарство здравља. После дискусије о саставу Радне групе за вредновање радних места у каталогу радних места у јавним службама, договорено је да СЛФС тражи од Министра здравља објашњење којим се критеријумом водио при формирању радне групе. Такође је предложено да СЛФС упути допис Министру државне управе и локалне самоуправе за захтевом да нам се достави МЕТОДОЛОГИЈА ЗА ВРЕДНОВАЊЕ РАДНИХ МЕСТА коју представљају консултанти ангажовани од стране Министарства државне управе и локалне самоуправе.
2. Сви присутни су се сложили да остајемо при ставу заузетом на заједничком састанку представника Тима за ПЗЗ и представника Тима за Секундарну и терцијарну здравствену заштиту СЛФС, одржном 8. јула 2016. године у просторијама синдиката, када је договорено да СЛФС захтева да лекари буду разврстани у XI, XII и XIII групу. Сложеност послова, потребна знања, искуство и вештине и вишеструка одговорност су аргументи који морају бити уважени, када се буду радили платни разреди и нема ни једног разлога да лекари не буду у највишим платним разредима.
3. Констатовано је да проблем са ИЗИС-ом постоји на свим нивоима здравствене заштите, и да су проблеми различити у великим градовима и унутрашњости. У складу са тим уочено је да у великим градовима осигураници једноставније стижу на терцијарни ниво, док је у унутрашњости то доста компликовааније.
СЛФС је спреман да Министарству здравља понуди своје предлоге који би могли унапредити ИЗИС. Један од предлога је да се формирају термини у специјалистичким амбулнтама и да одговорност за давање термина сносе руководиоци. Предлог је да амбуланте раде по јединственом радном времену са јединственим терминима на свим нивоима што би омогућило свим осигураницима подједнако доступне здравствене услуге.
4. Чланови оба тима су се сложили да је неопходно инсистирати на укључивању приватног сектора у здравствени систем са свим правима и одговорностима. Да би се то постигло неопходно је умрежавање приватног сектора и постепено укључивање у ИЗИС. Постепено повезивање и умрежавање свих здравствених установа, приватних и друштвених омогућило би праћење пацијената, формирање електронског картона у коме би била убележена свака посета пацијента било којој здравственој установи, што би било од великог значаја и за пацијенте и за докторе.
5. Опште мишљење је да се здравствени систем у РС урушава из дана у дан и да је неопходно пронаћи начин да се превазиђу проблеми, тако да је неопходно од Министарства здравља тражити Стратегију развоја здравства Републике Србије до 2020 године. СЛФС је спреман да помогне у изради стратегије развоја здравства за наредни период и своје предлоге ће проследити надлежном министарству. Очигледно је да овакав здравствени систем није добар и да је неопходна реформа, али да би она била успешна неопходно је да се консултују и они који су носиоци посла и главни извршиоци.
6. Представници тимова се слажу да су вишеструки проблеми настали управо зато што се не консултује струка. СЛФС је више пута инсистирао на састанцима са представницима Министарства здравља, упућивао дописе, уочавао проблеме, предлагао решења, али Министарство је наставило са својим игноришућим ставом.
7. Сви присутни се слажу да је лоша организација, уз недостатак специјализованог кадра на свим нивоима здравствене заштите основни узрок проблема. Свесни те чињенице, сложили смо се да нам је јединство у синдикату неопходно и да се једино заједно можемо борити за побољшање статуса наше професије у целости.
25. децембар 2017. године
Потпредседник СЛФС за ПЗЗ