Извештај са састанка Тима за ПЗЗ СЛФС од 26. априла 2018. године

Састанак Тима за ПЗЗ СЛФС одржан је 26.4.2018. године у просторијама синдиката у Београду. Састанку присуствовали:
1. Др Богданка Пушић
2. Др Весна Пантелић
3. Др Снежана Павков
4. Др Славица Софронић
5. Др Тања Ђорђевић
6. Др Јадранка Врањеш Боснић
На састанку су донети следећи закључци:
1. Чланови тима су упознати са дописима упућеним надлежним институцијама у педиоду између два састанка и одговором РФЗО на допис везан за стандард броја осигураника по изабраном лекару. Констатовано је да је ситуација на примарном нивоу здравствене заштите и даље веома тешка због недовољног броја лекара, лоше комуникације са руководством установа као и лоше комуникација са установама секундарне и терцијарне здравствене заштите по питању термина за заказивање путем ИЗИС-а. Договорено је да се на заједничком састанку тимова за ПЗЗ и СИТЗЗ СЛФС поново размотри ово питање и усаглашен став проследи надлежним институцијама.
2. Чланови тима су упознати са проблемима који се појавњују у појединим установама (директори не одобравају одсуство ради присуствовања састанцима представницима синдиката, поново изабране лекаре премештају у друге амбуланте супротно ПКУ).
3. Чланови су упознати са радом др Снежане Павков поводом покретања поступка процене ризика на радном месту стоматолога и договорено је да се настави са започетим радом. Коначна верзија затева биће прослеђена члановима ГО СЛФС пре него буде упућена надлежним институцијама.
4. Тим је остао при ставу да сви лекари треба да раде искључиво у складу са важећим прописима, о чему ће бити говора на заједничком састанку тимова за ПЗЗ и СиТЗЗ СЛФС планираном за крај маја 2018. Године. Овде се мисли на стање на терену где се од лекара захтева да у току једне смене прегледају своје опредељене пацијенте и истовремено пацијенте одсутних лекара, да приме сваког пацијента (иако је по закону тај рок 15 дана) да заказују контролне прегледе у специјалистичко консултативним амбулантама (што није посао изабраних лекара) и др. Сви ови проблеми биће размотрени на планираном заједничком састанку.
5. Договорено је да се пошаље допис оним основним организацијама које не шаљу своје представнике на састанке тимова (мисли се на оне који не присуствују састанцима од почетка године. Активни чланови Тима у случају спречености увек пошаљу допис или мејл са конкретним проблемима које имају. Поново обавештавамо чланове СЛФС да су састанци Тима за ПЗЗ СЛФС отвореног типа и сви чланови СЛФС могу узети учешће у раду Тима, било писаним путем, било присуствовањем на састанцима Тима.
Састанак Тима за ПЗЗ СЛФС неће бити одржан у мају јер је планиран заједнички састанак тимова за ПЗЗ и СиТЗЗ СЛФС. Датум састанка биће благовремено достављен свим члановима тима.

У Београду, 02. мај 2018. године
Потпредседник СЛФС за ПЗЗ