Допис СЛФС у вези са Законима о запосленима у јавној служби и о систему плата запослених у јавном сектору

Синдикат лекара и фармацеута Србије упутио је 25. августа 2017. године следећи допис у вези са Законом о систему плата запослених у јавном сектору и Нацртом закона о запосленима у јавним службама председници Владе РС Ани Брнабић, министру здравља асс. др Златибору Лончару, министру државне управе и локалне самоуправе Бранку Ружичићу као и Радној групи за израду Нацрта закона о запосленима у јавним службама.
Поштовани,
Синдикат лекара и фармацеута Србије од самог почетка покушава да укаже на многобројне проблеме у вези са Законом о систему плата запослених у јавном сектору и Нацртом закона о запосленима у јавним службама. Органи СЛФС су дошли до следећих закључака, које вам достављамо:
1. Лекари у Србији са завршетком основних студија које трају 6 година (што је више него било које друге студије у Републици Србији) стичу 360 ЕСБ бодова, што је више него што Закон о систему плата запослених у јавном сектору, максимално предвиђа.
2. По завршетку основних студија, лекари се додатно школују на специјалистичким и субспецијалистичким студијима у трајању од 3 и више година, а Закон не препознаје овај начин образовања. Специјалистичке студије лекара приближно трају као још један факултет што предложени Закон не препознаје.
3. Посао лекара носи одговорности које су дефинисане чл.169 Закона о здравственој заштити.
Члан 169
Здравствени радници обављају здравствену делатност у складу са важећом здравственом доктрином и у складу са кодексом професионалне етике. За свој рад здравствени радници преузимају стручну, етичку, казнену и материјалну одговорност.
Ово је један од аргумената да се лекари изузму из наведених Закона као професија од посебног значаја и професија са посебним одговорностима.
4. Организација послова у здравственим установама је специфична у више сегмената, неодложност пружања услуга, неопходност континуитета пружања здравствене заштите, обавеза рада и у ванредним ситуацијама, дежурства, приправност, прековремени рад, пружање хитних здравствених услуга, услуге на терену, замена одсутних лекара и сл. што није препознато у Закону о запосленима у јавним службама.
СЛФС сматра да због специфичности послова лекара запослених у здравственим установама, неопходно је да се они изузму из Закона о запосленима у јавним службама. У супротном морао би се у велики број чланова додати посебан став који би препознао и дефинисао специфичности послова лекара и осталих здравствених радника.
Сматрамо да би доношење посебног Закона о запосленима у здравственој заштити било и у интересу нације, јер је здравље категорија која је од изузетног друштвеног значаја.
5. Професија лекара у савременом друштву морала би да има и посебан друштвени значај, и СЛФС поново истиче да је неопходно да се лекари изузму из Закона о запосленима у јавним службама и донесе посебан Закон о запосленима у здравственој заштити који би тачно дефинисао права и обавезе здравствених радника.
СЛФС је увек био спреман да узме активно учешће у доношењу свих Закона везаних за здравство, јер нико не може боље препознати проблеме, нити понудити боља решења од главних носиоца посла, а то су лекари.
Не смемо дозволити да Закон о запосленима у јавним службама који је у најави не препозна све специфичности и све одговорности које носи посао лекара и ми Вам нудимо помоћ у регулисању наведене материје.
С поштовањем,
Председник
Синдиката лекара и фармацеута Србије
Др Раде Панић