ДЕМАНТИ критеријума за рационализацију у стоматолошким службама

Министарство здравља (Сектор за здравствено осигурање) је 07. октобра 2015. године упутило директорима здравствених установа Примарне здравствене заштите Србије допис бр. 112-01-01028/2015-2 који се односи на решавање проблема вишка запослених у стоматолошким службама а у оквиру текуће рационализације у здравству. Уз допис достављени су и критеријуми за утврђивање вишка запослених у стоматолошким службама као Предлог четири репрезентативна Синдиката у области здравства на нивоу Републике Србије: Синдикат лекара и фармацеута Србије, Синдикат медицинских сестара и техничара Србије, Синдикат запослених у здравству и социјалној заштити Србије и Градски синдикат здравства и социјалне заштите „Независност“.
                 Одговорно и оштро
ДЕМАНТУЈЕМО
 да су поједини и то кључни чланови тих критеријума били договорени предлог репрезентативних Синдиката (нпр. члан 4. тачке 1. и 2. итд.).
Ради појашњења за ову тврдњу уз овај допис Вам шаљемо Предлог усаглашених критеријума од стране репрезентативних Синдиката који су изложени, образложени и договорени на састанцима са представницима Министарства здравља одржаних 03.07., 13.07., 23.07. и 02.10. 2015. године.
Такође Вам предочавамо и дописе упућене Министарству здравља РС од стране Тима за стоматологију Синдиката лекара и фармацеута Србије а везане за најављивану рационализацију у здравству Србије па самим тим и у стоматолошким службама Примарне здравствене заштите.
Министарству здравља РС је такође упућен приговор везан за критеријуме које су доставили директорима здравствених установа Примарне здравствене заштите.
Министарство здравља РС је протеклих дана иницирало састанке са директорима установа Примарне здравствене заштите Србије. Након тих састанака многе ставке су остале нејасне и недоречене и многа питања без јасних одговора. У међувремену смо добили информацију да ће се током следеће недеље одржати нови састанак Репрезентативних Синдиката са представницима Министарста здравља РС везан за ову проблематику. Надамо се да ћемо доћи до прихватљивих решења.
У Београду, 23. октобар 2015. године
Координатор
Републичког Тима за стоматолошку
здравствену заштиту СЛФС