Бројне примедбе СЛФС-а на Нацрт закона о запосленима у јавним службама

СЛФС, заједно са другим репрезентативним синдикатима у делатности здравства учествовао је на радном састанку у Министарству државне управе и локалне самоуправе одржаном 19.05.2017. године поводом Радне верзије Закона о запосленима у јавним службама.
Синдикат лекара и фармацеута Србије, као и увек, изнео је највећи број критика и сугестија на предочену Радну верзију закона. Жестоко смо се супротставили и захтевали измену бројних одредби! Најпре, смо захтевали доношење Закона о запосленима у здравственој делатности и уравнотеженији однос између права и дужности запослених. Измену одредби које се односе на извршење налога, обављање послова који нису у опису послова запосленог, поготово оних који не одговарају степену и врсти стручне спреме запослених! Затим, доношењу правилника о систематизацији без учешћа и мишљења синдиката. Такође, одредби које се односе на премештај запослених, као и споразум о преузимању, одредбама које се односе на конкурс. Захтевали смо да се код стручног усавршавања унесе одредба да је послодавац „дужан“, а не да „може“ да обезбеди новчану накнаду и друга права, као и обезбеђивање накнаде за одвојен живот од породице. Нормирање дежурстава и приправности, уношење гаранција да ће се дежурство свих запослених (посебно оних са скраћеним радним временом) платити, инсистирали да се прековремени рад боље и детаљније уреди. Захтевали смо измену одредби које се односе на дужину годишњег одмора, да остане до 40 дана, да се вредновање резултата рада и радног учинка уреди јединственим актом на нивоу државе. На следећем састанку, који ће бити наставак преговора захтеваћемо да додатно радно оптерећење буде вредновано и плаћено од првог дана додатног оптерећења, а не тек након 10 радних дана и да на месечном нивоу увећање  плате буде пропорционално сразмерно оптерећењу које је запослени примио на себе. Такође, да се прецизирају и одреде критеријуми по основу кога ће се изабрати запослени  који ће се додатно оптеретити. Изнећемо критике и предлоге у вези са увећањем плате, отпремнине,  отказа и  многе друге.
Учешћем у преговорима са министарствима ми не дајемо легитимитет овом Закону, нити смо ми у  могућности да усвајамо и одбијамо било који, па ни овај Закон о запосленима у јавним службама. Ми инсистирамо на доношењу Закона о запосленима у здравственој делатности, док у међувремену  користимо своје право на учешће у преговарању и могућност да утичемо на измене. Трудимо се, и боримо веома жестоко,  да поправимо све што можемо, како Закон не би био усвојен без икакве борбе и критике и позивамо све чланове и чланице да се придруже својим примедбама и сугестијама овој борби, док разматрамо друге могућности и прилике.
Београд, 23.05.2017. године
Председник СЛФС