Anesteziolozi Opšte bolnice Studenica u Kraljevu nisu ušli u salu jer aparati za anesteziju nemaju potvrdu o ispravnosti

Aparat za anesteziju Opšte bolnice Studenica nema potvrdu o funckionalnoj ispravnosti

Preuzeto sa sajta Nova ekonomija, link ka vesti:

Anesteziolozi Opšte bolnice Studenica u Kraljevu jutros nisu ušli u operacionu sali jer aparati za anesteziju nemaju potvrdu o funkcionalnoj ispravnosti koja je garant za njihovu bezbednu upotrebu, saznaje Nova ekonomija.
Prema rečima anesteziologa Radeta Panića, koji je i predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, zakon zabranjuje korišćenje aparata koji nema tu potvrdu.
“Ukoliko on ne postoji prevelik je rizik da se uključi i snosite odgovornost za sve što se desi pacijentu i u sali. To je nebezbedno ne samo za pacijenta čiji život može biti ugrožen, nego i za nas. Kada smo direktoru rekli da tako ne možemo da operišemo zapretio nam je otkazima ako ne uđemo u salu” kaže Panić.
Potvrdu o ispravnosti izdaje ovlašćeni servis i ona mora da bude vidno istaknuta na aparatu za anesteziju.
“Njome se potvrđuje da je aparat ispravan i bezbedan za upotrebu. Aparat provodi kiseonik i inhalacione anestetike pod pritiskom. To su zapaljivi i otrovni gasovi koji mogu da eksplodiraju”, kaže doktor Panić.
Kako navodi, njegove kolege i on su tražili od direktora pismeno odobrenje da uđu u salu i rade bez potvrde o ispravnosti.
“Ali on neće da potpiše pismenu naredbu o ispravnosti na radu. Prema Zakonu o radu koji se tiče bezbednosti na radu, dužni smo da obavestimo poslodavca o ovome, da budemo na poslu, ali da ne radimo sa aparatima koji nemaju potvrdu o ispravnosti. Napominjem, ovo nije štrajk, niti obustava rada, mi samo tražimo da nam s eobezbede adekvatni uslovi za rad kako bismo samim tim mogli da garantujemo bezbednost pacijenata, kao i zaposlenih”, istakao je predsednik Sindikatalekara i farmaceuta Srbije.
On dodaje, da se sada postavlja pitanje kako Ministar rada i njegova Uprava za bezbednost dozvoljavaju ili ne reaguju na ovo.
“Kako je moguće da neko dozvoljava da se radi na aparatima bez uputstva proizvođača?”.
Doktor Panić kaže da oni dnevno imaju po 20-30 operacija i da će se one odložiti ili će biti operisani samo hitni slučajevi ili će ih prebacivati u drugu zdravstvenu ustanovu. On dodaje i da su proteklih nekoliko dana radili bez te potvrde jer im je direktor obećavao da će to rešiti, ali da više ne smeju toliko da rizikuju jer lekari sami snose odgovornost ukoliko nešto krene naopako tokom operacije.
——————————————————————————————————-
Direktor na kolegijumu
Zoran Mrvić, direktor Opšte bolnice Studenica u Kraljevu nije nam se javio na telefon jer je, kako je rečeno, na kolegijumu. Umesto njega javila se portparolka bolnice koja je rekla da će dati izjavu tokom dana.