Sindikat: Medicinari koji ne žele vakcinu neće imati duplo manju platu

Foto: Pixabay

Svi medicinski radnici i pomoćno osoblje u bolnicama koji odbijaju vakcinaciju biće prebačeni na administrativne poslove i primaće duplo manju platu, izjavila je direktorka kovid bonice u Batajnici Tatjana Adžić-Vukičević. Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić ocenjuje za Novu ekonomiju da se takve mere neće sprovoditi, pre svega zbog manjka zadravstvenih radnika u našoj zemlji.

Najava se odnosi na sve lekare, medicinske sestre i tehničare, a predlog mera je podržan na sastanaku direktora bolnica. Adžić-Vukićević je precizirala da će medicinari koji ne žele da se vakcinišu primati platu bez bonusa, stimulacija ili dodataka za dežurstva.

“Oni će biti prebačeni na administrativne poslove i neće više moći da rade s pacijentima, a to znači da će primati samo osnovnu platu. Primaće dva puta manju zaradu nego do sada”, rekla je Adžić Vukičevićeva.

Prema njenim rečima, ministar zdravlja složio se sa predlogom da se napravi spisak svih lekara i medicinskog osoblja koji nisu primili vakcinu, a rade u kovid i drugim bolnicama.

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić kaže da plate koje će eventualno dobijati nevakcinisani medicinari ipak neće biti duplo manje, kako je rekla Adžić-Vukićević. Plate specijaliste ili lekara opšte prakse će se primati pune, kao i sve prinadležnosti koje se nalaze u obračunu, odnosno u toj sumi koja je osnovna plata.

“To nije pola plate, daleko je od toga. Dežurstvo ni ne može biti isplaćeno, jer oni koji ne žele da se vakcinišu neće dežurati i neće se susretati sa pacijentima na prvoj liniji. Problem je i u stručnoj spremi koja je svakom zaposlenom navedene u ugovoru o radu”, kaže Panić.

On podseća da niko ne može* da se prebaci na poslove koji nisu njegova stručna sprema, kao i da je cela priča koja se najavljuje po sistemu ‘ako prođe – prođe’ i “prisila da se zdravstveni radnici vakcinišu”. Nezvanična priča koju direktori pričaju je mnogo drugačija od zvanične, a zakon je vrlo jasan, napominje između ostalog predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije.

Prema Panićevim rečima, kada bi se najavljene mere zaista desile, nevakcinisani medicinari bi se bavili administrativnim poslovima, otvaranjem istorije bolesti, prijema pacijenata, pisanja terapije, pisanja otpusta. Kako podseća, te poslove u Srbiji nažalost i dalje radi zdravstveno osoblje, a ne administrativni radnici, kako je to u zemljama Zapadne Evrope.

“Lekar je ‘preskup’ da bi kucao izveštaj. Lekar diktira izveštaj tamo gde je to organizovano kako treba”, objašnjava Panić.

Panić podseća i da je pomenuto dežurstvo zapravo prekovremeni rad, preko 174 prosečna radna sata na mesečnom nivou. Dežurstva od 40 sati preko toga, takođe se plaćaju kao prekovremeni rad.

“Ta priča sa jedne strane stoji, mogu to da urade. Sa druge strane ne stoji zato što direktori to neće uraditi, nego bi to moralo da bude odluka ministarstva. Ministarstvo to neće da pravi zato što, da hoće, uvelo bi obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika i sve bi bilo rešeno”, dodaje Panić.

Podseća da je među zdravstvenim radnicima veliki broj onih koji ne veruju ni u vakcine, ni u samu bolest. Ipak, kako ocenjuje, glavna prepreka merama je nedostatak zdravstvenih radnika.

“Imate mogućnost da ih sklonite da rade administrativne poslove. Kad nemate, onda morate da im date otkaz, to kaže zakon. Mislim da se to sigurno neće dešavati, a i kad bi se dešavalo, onda bi tek imali problem, jer već imamo manjak zdravstvenih radnika, a poslodavac je dužan da obezbedi dovoljan broj izvršilaca”, kaže sagovorrnik Nove ekonomije.

Panić ocenjuje da zbog trenutna situacija u kojoj se beleži porast obolelih zbog korone, neće biti otpuštanja zdravstvenih radnika.

“Cela vlast, država, ne znam kako ćete da je nazovete, je jedna velika smejurija. Biće veliki egzodus zdravstvenih radnika (odlazak u inostranstvo), koji je inače prisutan, a posle ovoga, biće baš strašno”, zaključio je Panić.

Autor: Čedomir Savković

Preuzeto sa sajta novaekonomija.rs: https://novaekonomija.rs/vesti-iz-zemlje/sindikat-medicinari-koji-ne-%C5%BEele-vakcinu-ne%C4%87e-imati-duplo-manju-platu