ПОЗИТИВНЕ ВЕСТИ ИЗ БРИСЕЛА: СЛФС ускоро чланица Конфедерације независних синдиката Европске уније

Из незваничних, али врло поузданих извора, Синдикат лекара и фармацеута Србије дошао је до сазнања да је на Првој годишњој седници Борда (BOARD I) Конфедерације независних синдиката Европске уније одржаној дана 15. јуна 2018. године у Бриселу прихваћен захтев за чланство СЛФС, којим смо постали пуноправна чланица Конфедерације независних синдиката ЕУ (CESI).
CESI је организација у форми конфедерације коју чини 38 синдикалних организација из 21 европске земље и 4 европске синдикалне организације, са преко 5 милиона појединачних чланова. CESI на европском нивоу заступа интересе запослених и заговара побољшавање услова рада и запошљавања. Такође, CESI је активни социјални партнер у преговарању и социјалном дијалогу на нивоу ЕУ. Конфедерација у свом саставу броји 10 комисија и савета, од којих је један и Trade Council ‘Health Services’ (SAN) – Савет синдиката здравства Европске Уније у коме се расправља о актуелностима и проблемима чланица CESI, због чега је драгоцено разменити искуства Немачке, Белгије, Италије, Шпаније итд, али и регионално повезаних земаља – Босне и Херцеговине и Црне Горе.
Велику захвалност дугујемо Генералном секретару CESI господину Клаусу Хегеру и Синдикату доктора медицине Црне Горе, који су се несумњиво заложили за нас на одржаном Борду.
Као гости Синдиката доктора медицине Црне Горе учествовали смо раду Trade Council ‘Health Services’ (SAN) – Савет синдиката здравства Европске Уније, који је одржан у Подгорици 16 – 17. маја 2018. године. Том приликом смо изнели програм и циљеве СЛФС и препознали заједничке тежње са чланицама ове организације, на шта је више пута у току Савета указивано.
Захваљујемо члановима Председништва CESI што су препознали нашу демократску и европску опредељеност.
Оно што нас одваја од других синдиката је дугогодишње искуство и константно деловање на пољу синдикалне укључености и борбе за заштиту и остваривање права и интереса наших чланова, за примену важећих и доношење нових закона усклађених са демократским и европским тековинама, али и непрекидно залагање за корените промене и суштинску реформу здравства: не формалну, какав је пласирани тренд.
СЛФС је организован на демократским принципима и независан је од политике и власти у свом раду, што је препознато од стране CESI под чијим окриљем ће у будућности сроводити своје циљеве и политику.
Искуства земаља чланица CESI која сазнајемо учествовањем у раду органа и савета ове европске организације сматрамо непроцењивим. Ово чланство нам доноси нови ослонац и заштиту, да се наш глас чује јаче и даље.
Подршка ЕУ у заштити економских, професионалних и материјалних интереса лекара и фармацеута и подршка у побољшању услова рада је од великог значаја за српски синдикализам.
Отишли смо корак даље!
У Београду, дана 22. јуна 2018. године