Извештај са састанка Тима за ПЗЗ СЛФС од дана 1. фебруара 2019. године

Извештај  са састанка Тима за ПЗЗ СЛФС од дана 1. фебруара 2019. године

Извештај са састанка Тима за ПЗЗ СЛФС од дана 1. фебруара 2019. године

Састанак Тима за примарну здравствену заштиту Синдиката лекара и фармацеута Србије (у даљем тексту: Тим за ПЗЗ СЛФС) одржан је 1. фебруара 2019. године, у просторијама Републичке организације Синдиката лекара и фармацеута Србије у Београду.

Састанку су присуствовале:

1. др Сања Појбашић,
2. др Светлана Обрадовић,
3. др Клара Хармати,
4. др Богданка Пушић,
5. др Весна Пантелић,
6. др Снежана Павков,
7. др Тања Ђорђевић и
8. др Славица Софронић.
           У складу са дневним редом, Тим за ПЗЗ СЛФС је најпре упознат са Извештајем о раду Тима за ПЗЗ СЛФС за 2018. годину, након чега је договорено да се у 2019. години настави са радом на истом нивоу, истим континуитетом. Договорено је да се састанци одржавају месечно, осим у сезони годишњих одмора и да остану отвореног типа као што су били до сада.

Подтимови који су формирани, наставиће са својим радом, а тенденција је се да се број подтимова повећа. У плану је формирање подтима за фармацеуте. Зависно од интересовања чланова СЛФС, биће формирани подтимови и за остале делатности са примарног нивоа здравствене заштите, а до тада проблемима свих доктора са примарног нивоа здравствене заштите бавиће се Тим за ПЗЗ СЛФС на својим састанцима.

Тим је одлучио да и даље остану исти координатори за постојеће подтимове:
 Координатор Подтима за стоматологију Др Снежана Павков,
  – Координатор Подтима за педијатрију – Др Богданка Пушић.

Тим је упознат са дописом који је упућен Министарству здравља Републике Србије, у коме су изнете примедбе на капитациону формулу стоматолога и са приспелим одговором, којим СЛФС није задовољан. Став Тима за ПЗЗ СЛФС је да је и сам предлог нове капитационе формуле неповољан по лекаре и да поново није реалан показатељ квалитета њиховог рада. Слична ситуација је са атрибутима као показатељима квалитета рада, који се прате у домовима здравља који су у пилот пројекту II пројекта развоја здравства Србије. Они лекари који су у обавези да обележавају атрибуте, уочили су многе пропусте и неправилности, на шта ће СЛФС указати Јединици за координацију пројекта Други пројекат развоја здравства Србије, при Министарству здравља Републике Србије.

Чланови Тима су добили информацију да су се у неким домовима здравља појавили формулари које су дужни да попуне руководиоци служби, а односе се на оцењивање запослених. Није познато по ком правном акту се врши оцењивање, по којим критеријумима и која је сврха оцењивања. Договорено је да правна служба СЛФС састави допис по овом питању, један који би председници ОО СЛФС упутили директорима тражећи информације по овом питању и други који би испред СЛФС био упућен Министарству здравља Републике Србије.

Због временског ограничења састанка и седнице Главног одбора СЛФС, тачке дневног реда везане за допис министаству и одабир дописа и предлог нових дописа са актуелним проблемима и предлозима решења, одложене су за следећи састанак Тима за ПЗЗ СЛФС.

Следећи састанак Тима за ПЗЗ СЛФС планиран је за 29. март 2019. године, док је састанак Подтима за педијатрију планиран за 15. март 2019. године.

У Београду, дана 11. фебруара 2019. године.

Потпредседница
Синдиката лекара и фармацеута Србије