Извештај са састанка Тима за ПЗЗ СЛФС од 29. марта 2018. године

Састанак Тима за ПЗЗ СЛФС одржан је 29.3.2018. године у просторијама синдиката у Београду.
Састанку присуствовали:
1. Др Богданка Пушић
2. Др Весна Пантелић
3. Др Снежана Павков
4. Др Јадранка Врањеш Боснић
5. Др Славица Софронић
6. Др Тања Ђорђевић
7. Др Милица Тодорић
8. Др Светлана Обрадовић
На састанку су донети следећи закључци:
1. Чланови тима су упознати са дописима упућеним надлежним институцијама у педиоду између два састанка и разлозима зашто није послат захтев за хитним састанком Министру здравља. Договорено је да се допис упути неком од помоћника министра и премијерки јер су услови рада на примарном нивоу здравствене заштите постали неподношљиви. Опште мишљење је, да је постало готово немогуће радити на примарном нивоу здравствене заштите. Посао се нагомилава, лекари су незадовољни условима рада и платама, пацијенти су све агесивнији и захтевнији, комуникација са вишим нивоима путем ИЗИС-а је лоша, администрација је преобимна. Посебан проблем представља збрињавање пацијената чији су изабрани лекари одсутни што је посебно изражено у периодима коришћења годишњих одмора.
2. Проблеми везани за ИЗИС су актуелни од самог почетка његове имплементације. Тим за ПЗЗ СЛФС сматра да је главни разлог што истовремено када је започет рад у ИЗИС-у није прослеђено упутство за рад у ИЗИС-у. Изабрани лекари и пацијенти инсистирају на отварању већег броја термина у специјалистичко-консултативним амбулантама. Нама не треба термин на име доктора. Пацијентима је потреебан термин у амбуланти. Тим се позитивно изјаснио у вези са дописом у коме су изнети најважнији проблеми везани за ИЗИС као и предлози за њихово решавање.
3. Тим се сагласио са дописом везаним са исплату плата специјализантима који је саставила правна служба СЛФС. Договорено је да по том питању председници ОО СЛФС контактирају правну службу у циљу свих обавештења и упустава.
Тим поново истиче став да је неопходно инсистирати да се плате запослених у здравству обрачунавају по јединственом програаму, који би био препоручен и одобрен од стране Министарства здравља. О овом питању потребно је да се обратимо ГО СЛФС који ће донети одлуку коме да се СЛФС обрати по овом питању.
4. Тим сматра да би СЛФС морао да захтева да се у случајевима епидемија заразних болести, запосленима у здравству ако оболе од заразних болести за време трајања епидемије боловање плати 100%, ГО СЛФС ће бити упућен став Тима за ПЗЗ и по овом питању.
5. Тим је расправљао и о предлозима за унапређење здравствене заштите на примарном нивоу. Др Богданка Пушић је упознала чланове тима са конкретним предлозима које су педијатри доставили, везаним за унапређење здравствене заштите деце и омладине. Др Софронић је упузнала чланове тима са конкретним предлозима везаним за унапређење здравствене заштите одраслих. Члановима је достављен и Модел примарне здравствене заштите Црне Горе у коме су на веома практичан начин решени многи проблеми. После следећег састанка Тима за ПЗЗ и седнице ГО СЛФС , чланови тима ће конкретне предлоге за унапређење здравствене заштите на примарном нивоу доставити надлежним институцијама. Сви који имају било какав предлог по овом питању могу своје предлоге доставипи својим председницима ОО СЛФС, или директно у централу. Сви доспели предлози на следећем састанку тима биће размотрени.
6. Др Снежана Павков је изнела идеју да се покрене поступак процене ризика за радно место стоматолога, јер нису сагледани сви ризици којима су стоматолози изложени. Потребно је да се сви стоматолози који имају неке идеје јаве са својим предлозима у централу, одакле ће сви приспели мејлови бити прослеђени Др Павков. Планиран је састанак подтима за стоматологе у наредном периоду. Потребно је до следећег састанка тима да све ОО Домова здравља доставе имена својих представника за рад у Подтиму за стоматологију и Подтиму за педијатрију.
7. Тим је изнео једну идеју коју ће представити на следећој седници ГО СЛФС, а то је да се обратимо свим институцијама везаним за здравство, свим удружењима пацијената, одржимо конференцију за штампу и најавимо датум од кога ће сви лекари на свим нивоима здравствене заштите почети да раде искључиво у складу са важећим прописима. Тим за ПЗЗ ће на следећем састанку тачно навести све те прописе и све оно што је везано за примарни ниво, где изабрани лекари крше важеће прописе у циљу да изађу у сусрет интересима својих пацијената.
Наредни састанак Тима за ПЗЗ СЛФС планиран је за  26. април 2018 године.
У Београду, 10. април 2018. године
Потпредседник СЛФС за ПЗЗ