I lekari među zaraženima – kako zdravstvo da izdrži “udar” na one s prve linije

Autor: Žaklina Tatalović

Mesec dana posle zvaničnog početka pandemije koronavirusa u Srbiji počelo je da se govori javno o obolelim zdravstvenim radnicima. Za samo jedan dan saznali smo da ima 67 pozitivnih zdravstvenih radnika na Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje. Mogu li bolnice posle takvog udara da funkcionišu?

Nije lako saopštiti kolko je zdravstvenih radnika obolelo od kovida 19. Pokušaji da se sazna bar broj, često se zaršava rečenicom “o tome možemo kasnije”.

“Ja u ovom trenutku možda mogu i sa Goranom da se konsultujem da li imamo podatke o tačnom broju iz Dragiše Mišović, s obzirom da mi imamo preusmeravanje zaposlenih koji dolaze, takođe, u Dragiša Mišović, jednostavno kapaciteti koji su potrebni su apsolutno tu”, rekla je direktorka “Batuta” Verica Jovanović.

Dva dana posle ove konferencije, a mesec dana pošto je virus zvanično stigao u Srbiju, podaci za zdravstvene radnike su, ipak, stigli.

“Do sada je ukupno testirano 868 zdravstenih radnika, od kojih je 160 bilo pozitivno na prisustvo virusa i to je 8,38 odsto od ukpno obolelih pacijenta”, rekla je zamenica direktora “Batuta” Darija Kisić Tepavčević.

Zdravsteni radnici su na prvoj liniji fronta, zato je, kažu u Sindikatu lekara i farmaceuta Srbije, važno da dobiju svu neophodnu opremu, kako bi sačuvali sebe zbog pacijenata.

“Ustanova u kojoj u istom momentu iskoči 40 do 60 zdravstenih radnika, ne može da funkcioniše normalno. Onaj ko to kaže ne govori istinu. Mi imamo puno poverenje u mere Batuta, države i Kriznog štaba, smatramo da su veoma dobre, ali takođe imamo informacije sa terena i izveštavali smo sakodnevno Krizni štab o tome, a to je da direktori u određenim zdravstenim ustanovama ne poštuju ta pravila. Kolege sa terena iz sih krajeva Srbije nam svedoče o svemu tome”, navodi predsednica Glavnog odbora Sindikata lekara i farmaceuta dr Gorica Đokić.

“Kako će biti, biće teško, radiće smanjenim kapacitetima samo hitne slučajeve”, navodi epidemiolog Predrag Kon.

Mera koja važi za zdrastvene radnike jeste da se ne testiraju dok se ne pojave simptomi, upozoravaju iz Sindikata lekara i farmaceuta. Takva mera Kriznog štaba nije primenjena u slučaju Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje, gde su testirani svi, međutim, nije poznato da li će i u ostalim bolnicama biti tako.

“Trenutno je situacija da se lekari iz unutrašnjosti preraspodeljuju i šalju u Beograd u kovid bolnice na osnovu naređenja direktora bez pisanog rešenja, pri čemu se većina direktora poziva na neku odluku Kriznog štaba od koju mi nemamo u posedu”, dodaje Gorica Đokić.

Pre pandemije, prema podacima Sindikada lekara i farmaceuta, zdravstvenom sistemu je nedostajalo 10.000 medicinskih radnika. Italija je probllem obolelih u medicinskom sistemu rešavala tako što je upošljavala studente pete godine medicine, koji nisu dali završni ispit, Srbija još nema plan.

Preuzeto sa rs.n1info.com: http://rs.n1info.com/Vesti/a586662/I-lekari-medju-zarazenima-kako-zdravstvo-da-izdrzi-udar-na-one-s-prve-linije.html