ХИТНИ ЗАХТЕВИ И ПРЕПОРУКЕ ЗА КРИЗНИ ШТАБ ЗА СУЗБИЈАЊЕ ЗАРАЗНЕ БОЛЕСТИ COVID – 19

КРИЗНИ ШТАБ ЗА СУЗБИЈАЊЕ ЗАРАЗНЕ БОЛЕСТИ COVID – 19
ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Немањина бр. 11
11000 Београд

Поштовани,

Молимо да се узме у ургентно поступање наш захтев, који у виду препоруке шаљемо директно Кризном штабу за сузбијање заразне болести COVID 19, чијим се деловањем и залагањем, верујемо, може обезбедити прекопотребна заштита. Сарадња је сада више него неопходна!

Према нашим сазнањима више  лекара и запосленог медицинског особља је позитивно на вирус COVID – 19. У односу на тренутни податак да је у Србији заражено 222 људи, те да је по нашој процени са терена сваки шести заражени лекар односно здравствени радник.

МОРАЈУ СЕ ХИТНО ПРЕДУЗЕТИ СВЕ МЕРЕ ДА СЕ ЗДРАВСТВЕНИ РАДНИЦИ ЗАШТИТЕ.

Наставак негативног тренда доводи до нарушавања здравља и безбедности не само колега здравственог радника позитивног на COVID – 19, већ и пацијената који долазе да се тестирају на овај вирус (сумњиве групе), оних који су већ на лечењу (хоспитализовани, због других болести) у здравственој установи, као и нимало мање важно чланова њихових породица.

ЗАШТИТА ЗДРАВСТВЕНИХ РАДНИКА МОРА БИТИ ЈЕДАН ОД ПРИОРИТЕТА. И то хитно. Молимо да нам помогнете да заштитимо здравствене раднике. Свесни деликатног стања са заштитном опремом, те великог броја лекара који се налазе у ризичним групама, молимо да сваки члан Кризног штаба да све од себе и заложи се да безбедност и здравље на радном месту здравствених радника, као тренутно најургентније и најприоритетније, буде обезбеђено.

ПРЕПОРУКЕ

– Најпре тестирати здравствене раднике у ризичним групама и здравствене раднике који су посредно или непосредно били изложени колеги или пацијенту позитивном на вирус COVID – 19! Без изузетака. У периоду од тестирања до добијања резултата наложити меру обавезне излозације здравственом раднику (код куће). По добијању резултата, уколико су негативни – обезбедити му опрему за личну заштиту без изузетка! Како исти здравствени радник не би морао више пута бити тестиран, већ се максимално заштитити, чиме штити и остале. СЛФС је вољан да помогне у спровођењу набавке брзих тестова;

– Пријем само хитних пацијената (акутних) – неопходна мера за заштиту и пацијената и здравствених радника;

– У здравственим установама увести рад у сменама (једне недеље једна група здравствених радника – тим, друге недеље друга група односно тим, или смена тимова односно група на пар дана) како би што мањи број запослених рад обављао истовремено у једној просторији, односно у делу/објекту. На тај начин би, уколико један тим, нпр. на примару, дође у контакт са зараженим, само тај један тим ишао у изолацију, други би био доступан за пружање здравствене заштите, чиме се штити здравствени систем у целини;

– Такође, сви који посао могу обављати од куће, да то и чине, посебно здравствени радници који спадају у категорије које се сматрају ризичним/угроженим (дијабетес, астма, хронична опструктивна болест плућа, малигнитет, имуносупресивна терапија, кардиоваскулалрни проблеми);

– Да се запослени који спадају у ризичне групе заштите повлачењем на места где нема никаквог контакта са зараженима;

– Образовати „тимове за COVID – 19“ и обезбедити остали рад у здравственим установама на начин да што мањи број извршиоца долази истовремено у контакт са пацијентима и уопште са другим запосленима. Практично би било речи о дежурствима, када би се радило само на хитним случајевима; рад у само преподневној смени; рад специјалистичких амбуланти тако што ради по један тим дневно и смењују се са другим у зависности од организације рада на два до четири дана. Где год је могућа подела, организовати периодичнан рад. Где је могуће организовати рад од куће, организовати такав рад. Посебно када се задаци (радне обавезе) тичу телефонских консултација, омогућити запосленима да обављају тај рад од куће или у дневним или недељним сменама;

– Донети упутства и смернице за горе предложено које ће важити свуда, јер су многе установе добрим руковођењем директора и самоорганизацијом организовале рад на начин да максимално заштите запослене, применом неких од горе изложених мера;

– У свакој установи, одређеној за пријем „сумњивих“ пацијената неопходно је  обезбедити одвојен улаз у просторију за тестирање од улаза запослених и других пацијената! Најбоље би било тријажу и тестирање обављати ван улаза здравствене установе, у посебној, за то издвојеној просторији, објекту, који се, захваљујући модерним техникама градње, лако, брзо и економски повољно може поставити испред сваке установе. СЛФС је вољан да помогне у реализацији овог предлога. Подразумева се да би здравственим радницима, који обављају тријажу односно тестирање, било неопходно обезбедити и потпуну заштитну опрему. И одмах по преузимању пацијента (од стране ХМП), односно одмах по његовом самосталном доласку неопходно је обезбедити га адекватном заштитном опремом (опремом за личну заштиту);

– Пацијенте на тестирању и заражене смештати у издвојене објекте здравствене установе, изоловане зграде у оквиру комплекса установе односно одвојено од свих других објеката и једница. У случају да се зграда установе, предвиђена за смештај пацијената на лечењу од COVID – 19, састоји од једне зграде, као целине, било би најбоље евакуисати пацијенте те установе и исте пребацити у најближу здравствену установу. Не сме се дозволити да заражени (или „сумњиви“) пацијенти буду смештени у објекат у ком се налазе други пацијенти (најчешће управо они који спадају у ризичне групе пацијената или где такви пацијенти долазе на терапије, контроле), те није прихватљиво решење да се евакуација спрата сматра довољном заштитом осталих, као што тренутно има пријављених случајева. Имамо сазнања да је у Холандији заражено преко 700 здравствених радника, са подацима да се вирус шири системима за централну вентиллацију, због чега и сматрамо неопходним издвајање пацијената на овај начин. Можда би било добро искористити хотелске капацитете на планинама у те сврхе;

– Веома је важно предузети и све мере за заштиту „сумњивих пацијената“, да заражени и сумњиви не буду у блиском контакту. Можда их по узимању брисева за тестове, вратити у кућну изолацију до добијања резултата. Имамо сазнања да по неколико сумњивих пацијената, који су хоспитализовани, по пар дана бораве у истој соби, те да нису ретки случајеви да се по добијању резултата дешава да су у соби боравили заражени (позитивни) са здравим (негативни). Неопходно је предузети све мере да до тога више не долази, спречити, јер у супротном негативни тест губи значај, и мора се на истом лицу нови радити, због велике вероватноће да је дошло до заразе од дана пријема до дана стизања резултата;

– Неопходно је обезбедити довољно тестова;

– Обезбедити здравственим радницима превоз од и са рада уз поштовање свих заштитних мера, дезинфикације превоза и заштитне опреме возача. Поздрављамо меру укидања јавног превоза и међуградских и градских линија, међутим, многи здравствени радници имају проблем са доласком на рад и одласком са рада;

– Регулисати питања преноћишта и превоза за здравствене раднике који би били у тимовима против COVID – 19 у удаљеним објектима за смештај оболелих (нпр. Сајам);

– Пријављени су нам случајеви лица који су били на тестирању да су у чекаоницама 2 – 3 сата боравили без маске пре тестирања. То се више не би смело дозволити, јер се на тај начин угрожава све медицинско особље које је у контакту са потенцијалним зараженим и други пацијенти, са једне стане, а са друге, и сам пацијент који се налази у чекаоници без маске и заштитне опреме где се налазе и други позитивни пацијенти, а можда и позитивни здравствени радници. На улазу обавезно поделити маске и рукавице пацијентима. Без изузетака;

– Проветравање чекаоница, болничких соба и свих просторија у здравственим установама, што је и обавеза утврђена прописима о безбедности и здрављу на раду!

– У случају да су оба родитеља здравствени радници деце/детета до 12 година, обезбедити организацијом рада, могућност да обављају и своју дужност родитеља, ослобађањем једног од родитеља рада, радом од куће или у сменама којима би се омогућило остваривање родитељског права.  У вези са наведеним у прилогу достављамо и захтев у форми препорука, који ћемо упутити и Министарству здравља Републике Србије;

– У вези организације рада – запосленим здравственим радницима који спадају у угрожене категорије грађана дозволити рад од куће или прекид рада, посебно оним старијим од 60 година, при чему би им се исплаћивала накнада зараде (Видети мере Министарства унутрашњих послова донете у складу са Уредбом Владе Републике Србије о организовању рада послодаваца за време ванредног стања);

– Назначити да се случајеви одсуства због изолације имају подвести под плаћено одсуство, односно код заражених као привремена спреченост за рад у висини 100% просечне плате.

Морамо заштитити здравствене раднике да бисмо одржали здравствени систем.
У борби смо заједно.

У Београду дана 23.03.2020. године.

Унапред захвални, Синдикат лекара и фармацеута Србије и здравствени радници